Somatics

Somatics för förbättrad kroppsmedvetenhet, rörlighet och välbefinnande

Somatics är en klass för dig som vill förbättra din kroppsmedvetenhet, rörlighet och välbefinnande.

Du lär dig enkla mjuka rörelser som hjälper dig att släppa spänningar i kroppen. Dessa rörelser kan du sedan ta med dig hem.

Somatics är en neuromuskulär träningsform som har rötterna i Feldenkreis. I Somatics är mindfulness en naturlig del. Varje klass har ett specifikt fokus t ex rygg, höfter, andning, nacke.

Somatics skapades av Thomas Hanna, PhD. Han började som Feldenkrais utövare och utvecklade under tjugo års tid sin egen metod Somatic Education efter att ha studerat neurologi vid Miami Medical School, där han forskade kring hur muskler reagerar när vi människor utsätts för stress, och hur vi reflexmässigt reagerar på detta. Dessa fullkroppsreflexer försvagar vårt nervsystem, och orsakar muskulär smärta som är orsaken till många av våra vanligaste kroppsliga problem.

Med en mjuk och snäll inställning till dig själv kommer du bjudas in till att utforska och upptäcka långsamma och medvetna rörelser för att återskapa kontakt, känsel och närvaro med din kropp och hela dig som människa.

Somatics Nia Movement Göteborg

Vad får du lära dig i Somatics?

 • – Du lär sig att nollställa muskellängden på hjärnans nivå och återfå frivillig kontroll av vanemässigt spända muskler med smärtlindring och ökad rörlighet som följd.
 • – Somatics fokuserar på helkropps-mönster av spänning, snarare än att endast fokusera på ett område av smärta.
 • – Genom rörelser och tekniker lär du dig att släppa vanemässigt spända muskler. Det är din hjärna som kontrollerar dina muskler, så därför är den bästa metoden för långsiktig smärtlindring en aktiv förbättring av ditt Sensoriska Motoriska System.

 

Somatics ger dig:

 • – Kroppsligt självmedvetande
 • – Mindre smärta på lång sikt
 • – Ökad rörlighet
 • – Balans
 • – Koordination

 

Somatics är för dig

 • – för dig som vill väcka din kroppsliga intelligens till självläkning, kroppskännedom, närvaro till följd av mer rörelsefrihet inom din soma ( kropp) och i livet.
 • – för dig som vill ha hjälp med att komma ur invanda mönster och kroppsbeteende som på något vis skapar obalans, smärta eller stelhet för dig.
 • – är ett komplement till vardagsrörelser, yoga, dans och andra aktiviteter.

 

“För mig personligen har somatics betytt jättemycket. Det har gett mig en djup kännedom, kärlek och respekt för min kropp och till mig själv. Förut kände jag mig vilsen när jag kände smärta och obehag i kroppen och visste inte alls hur jag själv skulle komma ur det. Jag minns också att jag inte förstod kopplingen mellan psyket, känslor och effekten det har på kroppen. 
Den där ovissheten och känslan av att vara vilsen har bytts ut mot trygghet och en självtillit och ett eget ansvar. Min personliga erfarenhet och genom att arbeta med människor är att kroppen vill alltid tillbaka till balans och med rätt förutsättningar, ett lyssnande och att gå med kroppen ( istället för emot) så kommer kroppen organisera sig tillbaka till ett mer behaglig och balanserande tillstånd.
Med mina klasser vill jag lära ut allt jag kan för att du ska kunna känna samma sak, att du kan äga din egna vitalitet, hälsa och välmående!”
Anna Rosander, Somatics Instruktör

Somatics schema för hösten 2019

Lördag
11:30 – 12:30 (Anna R)
OBS! Jämna veckor

Somatics klasserna leds av

Anna Rosander Nia Göteborg

ANNA ROSANDER

Wiki: Läs mer om Somatics Wikipedia