Allsidig fysisk träning – Nia ger dig styrka, smidighet, kondition

Förutom att du får en skön och lustfylld stund i närvaro, så ger Nia dig en otroligt allsidig och skonsam fysisk träning. Oftast under ett pass tänker du nog inte på alla fysiska fördelar du får, eftersom du är uppfylld av känslan av rörelsen, energin och musiken. Rörelserna bygger på din kropps naturliga rörelsemönster, vilket gör att du stärker kroppen på ett sätt som är effektivt, organiskt och skonsamt.

Alla rörelser i Nia tar sin utgångspunkt i rörelseglädje, känslan av välbehag. Det är alltså sensationen av välbehag som guidar dig, oavsett om du står i en djup benposition som stärker dina lår och sätesmuskler eller om du långsamt lyfter armarna mot himlen, sträcker ut kroppen och andas djupa andetag.

Under en Nia-klass tränar du Styrka, Kondition, Smidighet, Flexibilitet, Agilitet och Balans.

Styrka

Styrka är en sensation i kroppen. Dina muskler aktiveras, vilket de är designade att tycka om, och ger upplevelsen av att ”krama ditt skelett”. I Nia finns specifika rörelser och positioner som utvecklar styrka och ger dig kontakt med dina muskler. Du utforskar och väljer själv hur mycket du vill lägga in i rörelsen och hur du får kontakt med en skön känsla i kroppen när du anstränger musklerna.

Kondition

Under en Nia-klass får du ca 40 min aerob träning, dvs rörelse som höjer din puls. Skulle du mäta din puls under ett pass så skulle pulsen röra sig upp och ner, en dynamisk konditionsträning. Under någon del av passet finns en peak där du höjer pulsen rejält. Du får alltså en kardiovaskulär träning, hälsa för ditt hjärta.

Mobilitet (rörlighet/smidighet)

Detsamma gäller sensationen av rörlighet, mobilitet. Det är upplevelsen av att röra och stimulera en led i kroppen. Genom att aktivt och medvetet stimulera alla dina leder i kroppen, allt från tår och fingrar till höftleder och ryggrad, förbättrar du din rörlighet i kroppen. Varje gång du tex rör dig upp och ner från golvet, stimuleras de flesta av lederna i din kropp. Nia hjälper dig att förbättra och bibehålla rörlighet genom livet.

Flexibilitet

Flexibiltet är känslan av att sträcka ut, tex när du sträcker armarna över huvudet. Det handlar om att skapa plats och förlängning i kroppen och sträcka ut dina muskler. Det gör dina muskler smidiga och släpper spänningar i kroppen. Stress kan tex sätta sig som spänningar i kroppen, vilka kan släppa när du arbetar med rörelser som går ”ut från kroppens mitt”.

Oftast under ett pass tänker du nog inte på alla fysiska fördelar du får, eftersom du är uppfylld av känslan av rörelsen, energin och musiken.

Agilitet (reaktionsförmåga)

Då och då under ett Nia-pass kommer lite snabbare och plötsliga rörelser, tex start och stopp. Dessa rörelser stimulerar ditt nervsystem och kroppens reaktionsförmåga. Något som vi behöver tex för att röra oss tryggt i trafiken eller för att kunna parera oförutsedda situationer.

Balans

En aspekt är att du tränar barfota. Det stärker dina fötter, vilket har ett direkt samband med din balans. Dessutom finns inslag av tex positioner på ett ben, där du aktivt stimulerar balansen. Hela kroppen, allt från fötter, core och sinne aktiveras.

Av: Emma Stålvik, Nia-instruktör och grundare av Nia Movement, Göteborg