Nia ger mig inspiration och nya idéer i mitt jobb

 

Intervju med Ulrika, grafisk designer

Vi ska strax börja Nia-klassen. Ytterdörren till studion öppnas och in tittar Ulrika med sitt varma leende. Hon hejar glatt och uttrycker att hon är så glad att hon hann. ”Som jag har längtat! Det ska bli så härligt att få Nia idag” säger hon. Vi bestämde oss för att ta en liten stund efter klassen och prata om betydelsen av Nia.  

Nia är komplett och så varierat att jag inte tröttnar

Ulrika var med på sitt första Nia-pass för nästan 20 år sedan och sedan dess är Nia en otroligt viktig del i hennes liv. I hela sitt liv har Ulrika hållit på med någon slags rörelse såsom dans, kampsport, yoga och tai chi. I Nian hittade Ulrika en rörelseform som innefattade allt hon tyckte om.

–  Nia är komplett i en perfekt kombination av form och frihet. Allt som jag tycker om – från det mjuka till det kraftfulla – finns i Nia och det är så varierat. Jag kan inte tröttna för även om grunden är återkommande, så blir upplevelsen av en klass aldrig samma.

Andra träningsformer har hon provat under en tid och sen slutat, men Nian har hon nu tränat regelbundet i snart 20 år. Det blir bara roligare och roligare ju djupare hon kommer in i det.

– Nia är så glädjefyllt och genomtänkt in i minsta detalj. Jag mår så bra av att Nia, både i kroppen och själen. Det är alltid roligt. Det är beroendeframkallande, skrattar hon.

Rörelse ger mig inspiration och nya idéer i mitt jobb

När det kommer till inspiration betyder rörelse mycket för Ulrika. Hennes jobb som grafisk designer är ett lustfyllt och kreativt yrke, som också innebär en ständig leverans av idéer och problemlösning i ett högt tempo. Det är viktigt att hela tiden fylla på med inspiration. Det kan man göra genom olika intryck, men kanske den allra finaste inspirationen kommer inifrån.

–  Får jag frågan om vad som inspirerar mig så svarar jag alltid Nia och rörelse. Där hittar jag in till källan inom mig till kreativiteten. Det ger mig en enorm trygghet och styrka i mitt yrkesliv. Jag vet att jag alltid kan få kontakt med de unika idéerna som kommer inifrån mig, berättar hon.

Något annat som främjar hennes skapande är att släppa taget och ta en paus. Även det bidrar Nia med. I pausen och rörelserna bildas nya banor och flöden. Nia är också fritt från krav och prestation, vilket ger en väldigt avslappnande känsla.

– Nian är också en stund för mig att bara släppa, få en paus. Ibland låter jag mina funderingar få flöda med mig in i dansen. Väldigt ofta kommer nya idéer under passet eller direkt efteråt.

Omtänksamhet och vänlighet till min kropp

Ulrikas arbete innebär mycket tid framför dator. Det är ofta väldigt stillasittande och många i hennes situation har problem med smärta i tex axlar, rygg och nacke.

– Under alla dessa år som jag har tränat Nia så har jag aldrig fått problem eller ont i kroppen. Nian är verkligen ett väldigt fint sätt att ta hand om min kropp. Det mjukar upp, stärker och ger en fantastisk kroppsmedvetenhet. Jag vet att när jag går på en klass så kommer jag att få röra på hela kroppen. Det finns också alltid utrymme för mig att fokusera extra där jag behöver det som mest just i stunden, säger Ulrika.

En av grunderna i Nia är kroppsmedvetenhet, där det handlar om att lyssna på kroppen och justera rörelserna så att det känns bra i kroppen. Nia utgår också från kroppens naturliga rörelsemönster, vilket är något som Ulrika verkligen upplever.

– Nia är så skonsamt och läkande för kroppen. Det är en känsla av omtänksamhet. Jag är i vänlighet med min kropp. Det är så underbart tillstånd!

Ibland låter jag mina funderingar få flöda med mig in i dansen. Väldigt ofta kommer nya idéer under passet eller direkt efteråt.

Livet som konst och rätt fokus

Nia grundades av Debbie och Carlos Rosas för drygt 40 år sedan i USA. Nia praktiseras över hela världen. Det går att resa till olika platser och fördjupa sig i Nia. Bland annat kan man utbilda sig genom att ta bälten och lära sig om Nias principer. När möjligheten kom till Sverige för ett antal år sedan, valde Ulrika att gå ett bälte.

– Jag kan varmt rekommendera det, eftersom det ger en fördjupad förståelse och en inblick i Nias inre mekanismer och hemligheter. Det händer otroligt mycket efter ett bälte.

– Det finns så mycket kunskaper och vishet som inte bara stannar i träningsstunden, utan också blir en del av vardagen och livet. Vi inspireras bland annat till att se på livet som ”Life as Art”, lär oss olika tekniker för självläkning och förmågan att sortera bort sådant som inte är viktigt.

– Den här förmågan att kunna stänga av det som tar energi hjälper mig otroligt mycket i kontorslandskapet där jag jobbar. Att kunna fokusera i ett rörigt sammanhang där mycket vill ha din uppmärksamhet.

Jag vill fira att jag kan röra mig!

När vi sitter och pratar kommer vi in på att många upplever att de har svårt att få till att träna, känner motstånd och pratar om det som ett måste i livet. Inte alls som något lustfyllt och roligt att längta till.

– Så känns det inte för mig, säger Ulrika med eftertryck. Jag längtar hit. Det är en glädje för mig. Jag känner mig så tacksam för det och Nian gör mig tacksam till min kropp.

Bara att ha förmågan att kunna röra sig är verkligen något att fira varje dag. Därför borde också träningen vara som en fest. Vi blir inspirerade med klokheter, koreografier och rörelser. Vi dansar tillsammans till tonerna av skön och berörande musik. Det är att fira!

– Det känns så otroligt bra att jag har en träning som jag längtar till. Det önskar jag alla!

Alltså, alla borde verkligen Nia, säger hon med ett skratt.