Hälsosamt åldrande med Nia
En studie om rörelse, glädje och livskvalitet av Ulla Sellgren
Ulla Sellgren, läkare och gynekolog i Göteborg, utforskar i sin studie hur Nia-dansträning kan främja ett hälsosamt åldrande och förbättra den psykiska hälsan hos kvinnor över 50 år. Med en passion för kvinnors hälsa och folkhälsofrågor, undersöker Sellgren vad som motiverar kvinnor att fortsätta träna Nia – en rörelseform som kombinerar dans, kampsport och avslappning.
Sellgrens studie bygger på Self Determination Theory (SDT), en motivationspsykologisk teori som identifierar tre grundläggande behov för att skapa inre motivation: kompetens, självbestämmande och samhörighet. Hon har funnit att de kvinnor som deltar i Nia känner sig friare och mer i kontroll över sin träning. De får själv välja hur intensivt de vill delta och njuter av gemenskapen i en stödjande miljö:
”I intervjuerna återkom informanterna till att träningen kändes lyxig och lustfylld, att de äntligen gjorde något bara för sin egen skull, samtidigt som de var delaktiga i en positiv erfarenhet. Flera uttryckte det som att ’det är min stund med mig själv’,” berättar Sellgren.
En ny syn på träning och motivation
För många av deltagarna i Sellgrens studie, kändes traditionella träningsformer som cykling, jogging och gympa inte längre passande med stigande ålder, speciellt för dem som upplevt skador eller fysiska begränsningar. De sökte sig istället till Nia för ett mindre prestationsinriktat och mer holistiskt träningssätt:
”Flera av kvinnorna bekräftar att de med stigande ålder inte längre kände sig hemma med gamla träningsformer som cykling, jogging och gympa, men också att skador och fysiska besvär fick dem att söka sig till något mindre prestationsinriktat, något som inbegrep hela deras person.”
Inre motivation och gemenskap
Genom Nia får deltagarna en unik möjlighet att uppleva rörelseglädje och mental vila. Detta leder till en stark inre motivation, något som är avgörande för att bibehålla en långvarig träningsvana:
”Många uttryckte också att de under träningen kände en större tacksamhet över kroppen och livet. De upplevde en mental vila, ett slags rörelsemeditation där kroppens aktivitet stärker sinnet,” säger Sellgren.
Att träna för att bibehålla hälsa och rörlighet, snarare än för att förändra sin kroppsform, visade sig vara en avgörande faktor för kvinnornas motivation att fortsätta med Nia.
En väg till livskvalitet och friska år
Begreppet Hälsosamt Åldrande – Healthy Aging – används för att studera hur man kan öka antalet friska år och förbättra livskvaliteten, särskilt hos äldre. Sellgrens studie visar att Nia kan vara ett kraftfullt verktyg i denna strävan genom att erbjuda en plats där kvinnor kan träna på sina egna villkor, känna sig stärkta och uppleva en djupare förbindelse med sin kropp.
Oavsett var du befinner dig på din hälsoresa, kan Nia vara en inspirerande och livsbejakande väg mot ett hälsosamt åldrande. Ge dig själv den gåvan – att träna med glädje, balans och medveten närvaro, och se hur både kropp och själ kan blomstra.
Bild: Ulla Sellgren, läkare och gynekolog
Här kan du läsa om studien i sin helhet: Livskvalitet och välbefinnande hos utövare av Nia-dans