Tips för höstens mörker – årets Yin-tid

Tips för höstens mörker – årets Yin-tid

Vila dig i form och fyll på dig

Den mörka tiden på året är här. Löven faller och varje dag blir kortare. Vi har färre timmar solljus och fler lager kläder för kylan. Det är dags för årets Yin. Vi kan se våren och sommaren som Yang-energi, med ljus och kraft till nytt. I naturen börjar allt växa och frodas för att stå i blom under sommaren. Hösten och vintern förknippas med Yin. Naturen går in i dvala, vintervila. Det mörka, det fuktiga och det långsamma är kvaliteter som associeras med Yin och med hösten. Vi människor påverkas av naturens cykel då vi lever i den. När naturen går in i dvala, så kan även vi människor må bra av och finna balans i att följa den naturliga cykeln in i mörkret.

På hösten och vintern där Yin är störst kan det alltså nära oss att vila mer och ladda våra batterier, så att vi har kraft att följa med vårenergin när den kommer. Det handlar också om att möta mörkret och följa med det, istället för att kämpa emot det. Här följer några tips för att navigera genom den mörka årstiden.

 

Dra ner på tempot och sänk kraven – vila dig i form

Följ med in i långsamheten. Låt ditt tempo få lov att bli långsammare. Ta dig tid för pauser under dagen och sänk kraven på vad du behöver göra och uträtta. Lägre krav ger dig mer lugn och ro. Praktisera gärna lugn och långsam yoga som hjälper dig att slappna av och stöttar ditt nervsystem. Meditation är också ett sätt att komma ner i varv och slappna av.

Tänd ljus och gör det mysigt

Följ med mörkret, istället för att kämpa emot. Se hela den mörka årstiden som en möjlighet till vila. Tända ljus hemma kan också skänka en varm, ombonad känsla. Gör det mysigt runtomkring dig och njut av det.

Förundras av naturens skiftningar

Det finns mycket vackert i naturen alla årstider. Naturen är som en levande, skiftande konstutställning. Hösten kommer med sina sprakande färger och vinterns ljus kan vara helt magiskt. Gå ut med öppet sinne och låt dig förundras.

Ta dig tid att lyssna inåt

Denna tid kan vara en perfekt tid för självreflektion. En tid att stanna upp och fundera över livet. Den inre dialogen är viktig för att leva ett liv i balans och medvetenhet. Yin står för lyssnade, för receptivitet. Ta emot dig själv och lyssna inåt.

Tag vara på dagsljuset och rör på dig

Våra kroppar och själar behöver ljus och rörelse. Denna tid när dagarna är kortare, så är det värdefullt att få till stunder ute när det är ljust. En promenad tex i samband med lunchen kan ge värdefull energi. Se också till att röra på dig på ett sätt som känns skönt, påfyllande och bra.

Gör saker du tycker om

Passa på att göra saker som du tycker om som lämpar sig inomhus. Kanske du tycker om att pyssla i hemmet eller krypa upp i soffan med en stickning och lyssna på radion. Besök på teater, bio eller middag med vänner kan också förgylla tillvaron.

Ge dig tid för sömn

Sömnen är viktig och många kan uppleva ett större behov av sömn under det mörka halvåret. Lägg dig gärna tidigare på kvällen och ge dig själv sovmorgon när den möjligheten bjuds.

Vila dig i form när naturen går i dvala!