Dancing Through Life – När hela livet blir en dans

Dancing Through Life

När hela livet blir en dans…

”Dans är allt som din kropp gör. Dans är inte skiljt från livet. Dans är något vi är, inte något vi gör. Detta är Nias löfte, att vi kan växa och bli medvetna om och börja älska varje rörelse i varje stund – även stillheten i andetaget som kommer och går.”

Fritt översatt Debbie Rosas, grundare av the Nia Technique

I Nias princip ”Dancing Through Life” omfamnas många verktyg, principer och förhållningssätt. Dancing Through Life bjuder in varje stund i livet till en möjlighet. Du använder livet självt och dina rörelser på ett interaktivt sätt för att att uppleva glädjen i att röra kroppen och förundras av livet. Från stunden du vaknar och öppnar dina ögon och går ur sängen, till ögonblicket då du går och lägger dig. Du kan omvandla små alldagliga gester till en medveten handling att vara i upplevelsen och njutningen av dina kroppsförnimmelser.

Sök och välj välbehag

Genom att i stunden i dagen vara närvarande, ger du dig själv möjligheten att göra val för att förändra och förbättra det du gör. Genom att bli varse och uppleva dig själv i relation till rörelse och livet, kan du göra val där du söker och väljer välbehag istället för smärta. När du upprepar rörelser och situationer som väcker smärta, finns det risk att du skadar dig. När du väljer, justerar och anpassar, utforskar och söker, det som stöttar fysiskt välbehag i din kropp, speglar det tillbaka till dig att du blir mer och mer medveten.

Varje stund, varje rörelse, all stillhet och allt som din blick faller på räknas.

Living Meditation – stanna upp och ta emot

En av hörnstenarna i Dancing Through Life är att stanna upp och bli varse livets små pauser och det som är stilla. Stanna upp då och då och låt dig själv få bli stilla. Andas in. Ta emot. Låt dig själv mjukna och slappna av. Notera det som är stilla. Här finns en stor gåva i livet. En möjlighet till vila och långsamhet mitt i vardagen. Medvetenheten om det som är stilla är också en Dans. Träna på den.

(Du kan läsa mer om Living Meditation i annat inlägg här på vår Blogg.)

Livet är konst – låt dig förundras

Livet, dans och konst som en fråga om perspektiv. Vi är tränade att tro att vissa rörelser är dans. Vissa penseldrag är konst. Vi har lärt oss uppfatta vissa saker som vackert.

Livet är konst. Varje rörelse är dans. Allt kan vara skönhet. Det beror på hur du ser på det.

Öppna dina sinnen. Låt dig inspireras. Roten till ordet inspiration betyder att ”andas in”. Att ta in energi. När vi inspireras så får vi energi. Du behöver inte använda den energin till något särskilt, utan bara låt dig uppleva den. Fyll på och känn i kroppen att du berörs, tex när du stannar upp en liten stund och bara tar in det sprakande, röda lövet som hänger skört på trädets gren belyst av den milda höstsolen. Vem vet i vilket ögonblick som lövet kommer att falla till marken och bilda ytterligare en gestaltning på marken bland pinnar och mossa. En naturlig konstinstallation.

Din kropp är ett mästerverk. Livet är ett mästerverk. Utforska att ta emot det så. Andas in det du upplever och känn responsen i kroppen.

Dina vardagsmoment är din dans

Vi kan lätt lägga en värdering på att vissa sysslor tex är tråkiga, som att diska, hacka en lök eller städa. Då går vi in i den rörelsen med ett motstånd, kanske också en stress att få det överstökat så fort som möjligt. Prova att skifta tankesätt. Börja med att bara bli neutral och medveten i kroppen. Reflektera också över om det finns någon anledning att stressa, istället för att söka välbehag i det du ändå behöver göra.

Utforska om du kan njuta av det varma vattnet på dina händer när du diskar. Kanske formar sig skummet från diskmedlet som ett litet hjärta på tallriken 🙂 Gunga lite med höfterna när du står och hackar grönsaker. När du ska gå ner på golvet för att damma under byrån, känn efter hur det känns i kroppen och sök välbehag i den rörelsen. Det finns hur mycket möjligheter som helst.

När vi väljer att öppna upp för stillheten och bli närvarande i stunden och därur börja se och möta livet precis som det är, så börjar vi Dansa Genom Livet. Varje stund, varje rörelse, all stillhet och allt som din blick faller på räknas. Det finns ingen del av livet som är ett misstag. Livet är. Livet är livets mening.

Stanna upp, notera det som är stilla. Lyssna

Betrakta allting som konst, former och färger. Låt dig beröras och förundras av livets mästerverk. 

Allt är en dans!