Upp med händerna – bli lugn och självsäker!

Vi människor är fascinerande och komplexa varelser. Kropp, känsla, sinne och själ hänger samman som en fantastisk orkester. När vi berörs känslomässigt kan vi se det avspeglas i vår kroppshållning. När vi tänker svåra tankar påverkar det hur vi känner oss. När vi bejakar något vår hjärta och själ älskar, känner vi oss lyckliga. Vi skulle kunna säga att vi är ett samspel av kropp-sinne-känsla-själ.

Vad händer då inom oss när vi rör vår kropp på olika sätt? Kan vi påverka vårt välbefinnande genom rörelse och kroppshållning?

Att fysisk aktivitet, tex pulshöjande träning, gör att vi mår bättre finns det mycket forskning på. Nu finns också spännande forskning som visar att en kroppsposition kan påverka vårt sinne och mående.

 

Vår kroppshållning påverkar våra hormoner och vårt mående

Professorn och Socialpsykologen Amy Cuddy vid Harvard University har genomfört en mycket intressant studie. I sin studie har hon visat att när vi intar en så kallad ”power pose” i 2 min förändras hormonnivåerna i vår kropp så att vi känner oss mer säkra i oss själva, beslutsmässiga och lugna.

En power pose är en position där du tex lyfter armarna över huvudet eller håller dem bakom nacken i en öppen och avslappnad position. I studien kunde Amy visa att efter 2 min i en sådan position ökade nivåer av hormonet testosteron med 20% och hormonet kortisol (vårt stresshormon) minskade med 25%.

  • Höjda nivåer av testosteron gör att vi känner oss mer självsäkra.
  • Sänkta nivåer av kortisol gör att vi känner oss lugnare och mer trygga och fridfulla.

 

I träningsformen Nia har varje rörelse en intention. Många gånger associeras Nia till en bild på människor med armarna upp mot himlen. Under ett Nia-pass utför vi återkommande rörelser och positioner där armarna lyfts över huvudet och bröstkorgen får inta en öppen hållning. Allt utifrån att det också känns skönt i kroppen.

Vad kan vi tänka om det? Vad händer egentligen inom oss under ett Nia-pass? Att vi boostar vår kropp med hormoner som får oss att må bra, serotonin, noradrenalin och dopamin, det vet vi. Kan vi dessutom dra slutsatsen att de rörelser, positioner och den kroppshållning vi bjuder in till påverkar oss ytterligare hormonellt? Att Nia helt enkelt får dig att känna dig mer trygg i dig själv, energifylld och avslappnad? Jag lämnar nyfiket frågan öppen….

Av: Emma Stålvik
Ansvarig ledare Nia Movement

Läs gärna även vårt inlägg om hur Nia gör dig hjärnstark….