7 tips för ett friare liv – visdomar från Björn Natthiko Lindeblad

Förra veckan lämnade Björn Natthiko Lindeblad livet i kroppen. Han lämnade efter sig sorg och saknad, men också oerhört vackra avtryck i väldigt många hjärtan.
Björn blev känd för svenska folket genom sitt inspirerande Sommarprat i P1 år 2012, då han blev vald till lyssnarnas sommarvärd. Vid 25 års ålder lämnade Björn en lovande karriär som civilekonom för ett liv som munk i Thailand. Efter sjutton år i klosterlivet återvände han till Sverige. Efter att han ”kraschlandat” här hemma, hittade han en väg framåt med hjälp av sina lärdomar från munklivet och varma, stödjande medmänniskor. Han har sedan dess berört många människor med sin värme, glädje och livsvisdom.
För ett par år sedan kom han ut med en bok. Boken har den spännande titeln ”Jag kan ha fel”. Boken har översatts till flera språk och getts ut över hela världen. Här är några tips och visdomar hämtade ur Björns många meditationer, intervjuer och inte minst boken:

1. Lev mer varsevarande

Ordet varsevarande är Björns eget ord. Ett ord som kom till honom efter många timmars kontemplerande i klostret och sökande efter ett ord som skulle beskriva upplevelsen när vi är helt närvarande i nuet. Han tyckte inte det fanns ett riktigt bra ord på svenska, så han skapade sitt eget: ”varsevarande”. När vi är varsevarande får allt vara precis som det är. Vi är varse. Vi är öppet och ledigt närvarande i nuet. Vi blir lite större då. Vi lägger märke till saker omkring oss vi inte sett tidigare. Livet känns intimt.

2. Var inte så säker på att du vet

När Björn levde i klostret satt de en gång i veckan uppe och mediterade en hel natt. En natt mindes Björn lite extra. Munken som ledde meditationen började kvällen lite oväntat med att säga: I natt vill jag ge er ett magiskt mantra. Repetera detta när ni hamnar i konflikt. Det blev en total tystnad i rummet. Alla lyssnade spänt. Munken lutade sig framåt och sa: Okey. Är ni redo? Här är det: ”Jag kan ha fel” Så enkelt. Så sant. Och så lätt at glömma, kanske när vi behöver det som mest. När vi kommer ihåg det kommer det föra oss framåt. Mer ödmjukt. Vi kan ha fel. Vi vet inte allt. Tänk hur våra samtal skulle låta om vi alla var lite mer ödmjuka, lite mer storsinta och levde med tanken ”Jag kan ha fel”.

3. Andas mer, tänk mindre

Du har säkert hört att någon gång att du ska tänka positivt. Björn trodde inte på det. Inte heller på att inte tänka alls. ”Jag vill inte uppmuntra någon att tänka positivt. Jag har aldrig upplevt att det gått på djupet.”, skriver han i sin bok. Hur ska man då göra för att släppa taget om sina tankar? Jo, prova att vända din uppmärksamhet åt ett annat håll, till en kroppslig företeelse som andetaget. Det ger dig en välgörande paus från tankarna. Tankars enda näring är din uppmärksamhet.

4. Tro inte på allt du tänker

När Björn kom tillbaka till Sverige efter den långa tiden i klosterliv, fick han frågan av en journalist: Vad är din största lärdom efter alla dessa år som munk? Frågan kändes viktig för honom. Svaret kom djupt inifrån: ”Det jag värdesätter mest av allt efter sjutton års andlig träning på heltid, är att jag inte längre tror på allt jag tänker. Det är min superkraft.”

5. Håll inte så hårt i livet

Liv betyder förändring. Allting förändras hela tiden. Våra celler i kroppen dör och förnyas. Vart sjunde år har vi en helt ny kropp cellmässigt. Dagen blir till natt. Årstider kommer och går. Att leva är att vara i förändring. Det betyder att dåliga saker kommer att ändras. Även de bra sakerna kommer att ändras. Ingenting varar. Det kan öppna något i vårt sinne, när vi verkligen tar in att allt är förgängligt. ”This too shall pass….” De orden lät Björn skriva i sin vigselring när han gifte sig med sitt livs kärlek Elisabeth.

6. Lev med en öppen hand

I gesten av en öppen hand finns mycket symbolik. Den kan illustrera att släppa taget om saker vi håller för hårt om. Det kan vara ting, men också känslor eller övertygelser som styr oss och får oss att sluta oss, döma eller hårdna. En öppen hand är en gest för att mjukna. Att leva lite öppnare. Lite mindre kontroll. Lite mer tillit. Att ta emot både dig själv och livet en aning öppnare.

7. Lämna utrymme för mirakel

Under åren i klosterlivet fick Björn många gånger möta sitt kontrollbehov. Kontroll kan ge upphov till stress inom oss. Det kan kännas ensamt, tufft och lite ängsligt när vi försöker kontrollera saker omkring oss. Lita mer på livet. När du tänker tillbaka på roliga saker som hänt dig, kan du säkert se att många positiva händelser har kommit helt som en överraskning, helt oplanerat.
En av Björns andliga lärare som han lyssnade mycket på, Adyashanti sa följande: ”Vet ni vad, om ni inte tror obesett på allt ni tänker, om ni är fullt närvarande (och bara då), om ni har fri uppmärksamhet, så kommer ni att upptäcka en fundamental grundsats. Nämligen att universum fungerar enligt följande grundprincip:
Du kommer att få veta
Vad du behöver veta
När du behöver veta det
Text: Emma Stålvik, Nia Movement
Foto bild 1: MiND (stötta gärna organisationen www.mind.se)
Foto bild 2: Marit Lissdaniels
Du kan hitta mer info om Björn på hans egen sida www.natthiko.se
Vill du läsa mer, tips om yin yoga