Nia – hållbar träning för livet

Nia – Hållbar träning för livet

Tänk att få gå till din träning med längtan i kroppen. Att få känna njutning när du tränar och veta att du tar hand om både din kropp och ditt inre på ett sätt som håller i längden.
Vi sitter denna soliga januaridag på ett av Göteborgs caféer och har ett inspirerande samtal över FaceTime med Ann Christiansen. Ann är en av våra teacher trainer och hon är ett av världens främsta ansikten inom träningsformen Nia. Vi pratar om det unika i Nia, att ingången alltid är rörelseglädje.

Hållbar träning utifrån rörelseglädje

”När vi tränar Nia börjar vi med att skapa ett rum för rörelseglädje”, börjar Ann samtalet.
Rörelseglädje innebär att lyssna på sin kropp och välja det som skapar en sensation av välbehag. Den ingången till träning gör att det blir lustfyllt och motiverande. ”Du blir inbjuden att röra dig utifrån välbehag och medvetenhet på ett sätt som är inspirerande och motiverande. Till skillnad från att du rör dig utifrån prestation och tankar om vad du borde göra,” säger hon vidare.

Starkare vid 55 än vid 18

Ann har praktiserat och utbildat inom Nia i 25 år. Som ung tävlingssimmade Ann i OS och hon tränade hårt. Hon drevs av prestation och tanken att vara perfekt. Idag mår hennes kropp otroligt mycket bättre än när hon var på topp i sin idrottskarriär. Med Nia har hon lärt sig att lyssna på kroppen och att skifta sin inställning till träning och rörelse. Som ung kände hon sig ofta klumpig, men med Nia har hon utvecklat en kontakt med sina fötter och känner idag sig graciös när hon rör sig.
”När jag var ung skulle träning göra ont – no pain no gain”, berättar hon. ”Det hade kanske fungerat fram till jag var 40 år, sen hade jag kört slut mina leder”. Genom Nias skonsamma rörelser har hon skiftat till att motivera sig själv utifrån glädje istället för prestation. Idag rör hon sig utifrån lust och kontakt med sin kropp och känner sig starkare nu än när hon var 18 år.

Dynamic Ease – avspänd och redo

När vi är avslappnade mår vi väldigt bra. Både psykiskt och fysiskt. I Nia uppmuntras du att röra dig utifrån Dynamic Ease. En känsla av att vara avspänd i kroppen samtidigt som du känner dig redo och närvarande. Avslappning finns med som en röd tråd, både i lugna och men också mer dynamiska rörelser. Ann säger med ett leende ”När du rör dig med en avslappnad attityd och kropp ger det en känsla av att dansa genom livet. Det är ett hälsosamt tillstånd.”

Välj utifrån förutsättningar och dagsform

Till Nia kan du komma även om du känner dig trött, har värk i kroppen eller kanske en skada att ta hänsyn till. ”Vi arbetar barfota och med medveten viktöverföring utan hopp. Det ger en belastning på skelettet som vi behöver, men på ett skonsamt sätt. Du lär dig utföra rörelserna i olika nivåer och intensitet så att du kan möta dig själv precis där du är för stunden.”, berättar Ann.

Du får en somatisk utbildning

Ann har mött otroligt många människor genom åren som dansar Nia. Hennes upplevelse är att de flesta som börjar träna Nia blir fångade av glädjen. Med tiden går upplevelsen djupare och djupare. ”Du blir hela tiden inbjuden att göra dina egna val och på så vis bli din egen personliga tränare.”
Genom träning i kroppsmedvetenhet lär man känna sin kropps signaler och blir bättre på att ta hand om sig. Nia handlar inte om att prestera och nå högre och högre eller bli bättre och bättre. Istället ger Nia en fördjupad relation till sig själv och ger på så vis en somatisk utbildning.
”Du lär dig att göra medvetna val för din egen hälsas skull. Det är hållbart!” menar Ann.

Känslomässig ”recycling station”

Vi konstaterar flera gånger under vårt samtal att Nias rörelseglädje ger en motivation och grund för att vilja röra sig och stärka kroppen. Hur är det då med vårt känsloliv. Nyfiket frågar vi Ann hur hon upplevt att Nia påverkat henne känslomässigt? Hon svarar direkt, ”Nia är min bästa återvinningsstation. En tvättmaskin för mina känslor. När jag varit ledsen, har jag kunnat dansa och vara ledsen. När jag varit glad, har jag kunnat dansa och vara glad. Jag behöver inte förställa mig. Rörelseglädjen omfamnar både sorg och glädje. Alla känslor. Jag får möta mig själv där jag är. Det har hjälpt mig genom många kriser och tvivel.”

Variation gör det roligt i längden

”Varje Nia-klass är same same but different”, säger Ann. Nia är uppbyggt kring 52 grundrörelser och har sitt speciella format. På det sättet har Nia sin form. Till det kommer olika fokus, teman och musik. Det gör att samma program får en helt ny infallsvinkel med ett nytt fokus. Det ger en helt annan upplevelse. Man skulle kunna säga att det ger en ny smaksensation varje gång. Det finns så många smaker att uppleva. Det blir roligt i längden, när det finns en variation.

En livslång romans

Mot slutet av samtalet kommer vi in på perfektionism och hur vi känner oss i våra kroppar. Vi har alla haft svårigheter eller komplex. Vi är överens om att Nia hjälpt oss att överbrygga detta och konstaterar att Nia utgår från hur det känns inifrån. Inte från hur det ser ut utifrån. Nia har hjälpt oss med självacceptans och att bli snällare mot oss själva.
Varje klass blir ett möte med oss själva. Ett möte med kroppen och oss själva där den är idag. En inbjudan att lyssna och välja utifrån dagen. Det är självkärlek i praktiken. När träningen får dig att känna en positiv upplevelse inifrån så räcker det länge. Vem vet, kanske livet ut, en livslång romans.
Lyssna på några korta ord från Ann Christiansen på Youtube här:
Av: Emma Stålvik & Jenny Wessel