One hour in heaven

Sixteen weeks of hell or one one hour in heaven?

VAD VÄLJER DU?

Jag läste precis helgens reportage i GP om programmet Sixten weeks of hell. Ett mycket intensivt tränings- och kostprogram där deltagarna pressas till sina yttersta gränser. Jag påminns om 80-talets slogan ”No pain, no gain”. Ett förhållningssätt till kroppen som säkerligen kan leda till vissa träningsresultat, men också till skador. Frågan är, hur hittar man ett sätt att träna och hålla sig hälsosam som håller i längden? 

Lust väcker lust

”Bara lyssna på kroppen och njut!”, hör jag mig säga till den nya kvinnan som ska provträna Nia. Det är nog inte de orden man brukar höra när man är på sitt första träningspass. I Nia är det annorlunda. Det är det som fått mig att fastna och stanna kvar i över 20 år! Jag närmar mig nu 50 års ålder och har lett Nia-klasser flera gånger i veckan sedan år 2001. Jag har aldrig skadat mig och varje pass ger mig en känsla av välbehag, lust och frihet. Jag får släppa på stress och känslor och komma tillbaka hem till mig själv. Hade det inte varit lustfyllt, hade jag inte fortsatt. Jag hade inte gått tillbaka till träningsstudion.

”Många gånger under en Nia-timme känner jag det som att vi kliver in i en annan värld, vi beger oss av på en resa… in i kroppen, känslorna och sinnena. Nuets magiska värld. En timme i himmelriket.”
Emma Stålvik

No pain, all gain

Utgångspunkten för varje Nia-pass och varje rörelse är välbehag – rörelseglädje. Rörelseglädje är en dialog med dig själv och din kropp. Det är aktivt sökande efter det som ger en upplevelse av välbehag. I Nia övar du upp din förmåga att vara i kontakt med dig själv och din kropp i nuet, du tränar mindfulness genom rörelse. Du blir mer och mer medveten om förnimmelser i din kropp, dina sinnen, din andning, dina känslor och ditt sinne. Du utgår från nuet, möter dig själv och din kropp där du är, med acceptans för dig själv och din kropp. Det är ett förhållningssätt jag märker att jag även tar med mig ut från studion och in i vardagen.

Vi rider på musiken

En del av min passion till Nia bottnar i musiken. Alla rörelser är harmoniserade till musiken. Det gör att musiken förstärker upplevelsen av rörelsen. Musiken varierar genom en timme, allt från lugn musik med meditativa toner till pulserande, medryckande rytmer. Musik som berör och hänför. När svetten droppar som mest, under peaken av passet, är musiken lika dynamisk. De kraftfulla rörelserna som bygger styrka, bärs upp av musiken. Det känns som att vi rider på musiken. Många gånger under en Nia-timme känner jag det som att vi kliver in i en annan värld, vi beger oss av på en resa… in i kroppen, känslorna och sinnena. Nuets magiska värld. En timme i himmelriket.

Jag känner mig så närvarande och levande!

Av: Emma Stålvik, Nia-instruktör sedan 20 år