Läkaren – Jag skulle rekommendera Nia till alla!

Intervju med Kerstin Leander, läkare

”Jag skulle rekommendera Nia till alla!”

För drygt tjugo år sedan testade Kerstin för första gången träningsformen Nia. Sedan dess är hon fast. ”Nia är det enda i mitt liv som jag är beroende av”, skrattar Kerstin.

Vi sitter och pratar i studion på Nia Movement. Det är snart dags för fredagens lunchklass i Nia Här har vi mötts så många gånger genom åren att vi för länge sedan tappat räkningen.

– Nia ger mig sån livsglädje, berättar Kerstin. Jag längtar hit. Varje gång! Idag har jag flyttat ett arbetsmöte för att kunna gå på Nian, säger hon med ett leende.

Fastnade för lekfullheten och det prestationsfria

Det Kerstin fastnade för under den där första klassen var lekfullheten och att det är fritt från prestation.

– Nia är glädje. Man kommer in i sig själv och får utlopp för sig själv. Nia är inte som andra träningsformer. Det finns något underliggande som förmedlas, som jag har svårt att sätta ord på. Det är här och nu och man rör sig inifrån sig själv.

Nia ger mig sån livsglädje! Jag längtar hit. Varje gång!

Kerstin är en person som alltid varit i farten. Gärna många aktiviteter på gång. Hon uppfattas som en positiv person med mycket energi. Träning på olika sätt har funnits med henne genom livet.

– Jag har nog provat nästan allt inom träning. Jag är en människa som gärna söker nytt, men Nia har jag nu hållit på med i över 20 år. Det är väldigt ovanligt för att vara mig! Aldrig har jag varit kvar i en träningsform så länge. Nia har så många former i en att jag känner att jag inte behöver något annat. Nia är aldrig tråkigt.

Nia var en del i mitt sorgearbete

Förutom att Nia är en källa till glädje för Kerstin, så har det också varit ett stöd för henne på jobbet. Hon berättar att när hon tex haft en föreläsning eller utmanande situation på arbetet så har hon gått på Nia kvällen innan.

– Då har jag kunnat slappna av och fokusera. Nia hjälper mig att samla mig och skärpa mina sinnen.

För några år sedan dog Kerstins mamma. Det var en stor sorg, både för henne och hennes syster. Flera gånger i veckan gick de då tillsammans på Nia. Det blev en viktig del i deras sorgearbete.

– Nia är för mig en ventil i livets hemska händelser, uttrycker hon starkt. När min mamma gick bort, hjälpte Nian mig att slappna av och landa in i mig själv. Jag vet inte om jag hade klarat mig igenom vissa situationer utan Nia.

Jag får livsglädje och lugn

Kerstin har arbetat många år som läkare på vårdcentral och handleder även studenter på universitet.

– Som doktor ser jag Nia som den bästa rehabiliteringen, både utifrån psykiska och fysiska tillstånd. Det är en fantastisk träning där man får träna HELA kroppen, även fötter och händer. Det ger så mycket livsglädje och lugn.

 

Som doktor ser jag Nia som den bästa rehabiliteringen, både utifrån psykiska och fysiska tillstånd

Kerstin funderar en liten stund…

– Idag är det ju bevisat i forskning att träning hjälper vid lättare till måttlig depression. Jag tror att om man ger Nia lite tid, så skulle det kunna vara stöttande även vid lite svårare depression.

Nia har läkt min kropp och hjälpt mig med min astma

Kerstin har ett relativt långt och aktivt liv bakom sig. Nu börjar hon närma sig pensionens dörr. Hon har både brottats med skador, men lever också med både astma och diabetes.

– Jag har haft en del problem med min kropp genom åren. När jag började Nia hade jag jättemycket smärta i nacken. Jag hade varit med om en hemsk olycka och fått något som liknade whiplash. Med hjälp av Nia har det läkt. Jag tror att en av anledningarna är att vi gör så mycket rörelser uppåt med armarna. Det har jag inte stött på i någon annan träningsform.

– Det hjälper även min astma. Jag skulle rekommendera alla som har astma att träna Nia. Man arbetar mycket med överkroppen och det blir lättare att andas. Det passar så bra att man börjar och slutar lugnt, så som man göra i Nia.

För några år sedan bröt Kerstin axeln. Jag minns hur hon kom in genom dörren med bandaget på.
– Det var så bra för min läkning, säger hon glatt. Axeln är helt bra nu!
Det är också utmärkt för artros i fötterna som jag har. Man rör ju sig barfota och stärker fötterna. Det hjälper både min artros och det är fantastiskt för balansen. Min balans har blivit så mycket bättre.

Stämningen betyder väldigt mycket

Medan vi sitter och pratar, börjar det komma fler och fler medlemmar in i studion. En kvinna sätter sig med en bok och väntar. En annan lägger sig med benen upp mot väggen. Två kvinnor står i ett hörn och småpratar. Alla hälsar med ett leende. Stämningen känns varm och lättsam. Kerstin berättar att hon älskar Nia som träningsform i sig, men att det också är atmosfären på Nia Movement som betyder mycket för henne.

– Det är en så otroligt god stämning här. Ni ledare är så fina och ni gör så mycket som bidrar till atmosfären. Jag har fått vänner för livet.

– När jag känner mig lite nere så hjälper Nia mig att hitta tillbaka till livsglädjen. Jag älskar Nia. Det är helt underbart! Jag kan helt enkelt inte tänka mig en bättre träningsform! Du vet ju att jag kommer vara här livet ut, säger hon med ett härligt skratt.

Intervju på Nia Movement med Kerstin Leander, medlem på Nia Movement och Läkare
Artikel skriven av Emma Stålvik