Sex anledningar att träna Nia

Sex anledningar att praktisera Nia

Nia är en unik upplevelse! Som deltagare guidas du att i närvaro fokusera på upplevelsen i din egen kropp samtidigt som du rör dig och dansar till härlig musik. Nia praktiseras barfota. En flödande kombination av koreograferade och fria rörelser stärker och berör dig fysiskt, mentalt, emotionellt och spirituellt, utifrån kroppens design och helhet.

Det finns väldigt många anledningar att träna Nia! Här är sex av dem:

1. Det är roligt – rörelseglädje och välbehag är hjärtat i Nia

Nia är Rörelseglädje! Alla rörelser i Nia utgår från välbehagsprincipen, dvs att du guidas att lyssna på din kropp och söka efter och välja rörelser som ger en känsla av välbehag i kroppen. Att det känns närande och bra i din kropp och inom dig. Du kan uppleva det tex när du dansar till musik, när du sträcker ut kroppen eller när du upplever styrka i kroppen.

2. Ger en allsidig och varierad fysisk träning – utifrån dina förutsättningar

Nia ger dig en oerhört allsidig träning. Du tränar upp styrka, kondition, balans, smidighet och flexibilitet. De varierade rörelsemönstren stärker och sträcker ut dina muskler och ger dig ett större rörelseomfång. Alla leder i din kropp stimuleras, vilket skapar smidighet och rörlighet. Du tränar balans, får upp pulsen och kan bli riktigt svettig och ta ut dig om du vill. Tekniker för kroppsmedvetenhet tillsammans med starkare muskler ger dig en bättre kroppshållning. Varje klass har också sitt unika fokus, vilket fördjupar din kunskap och medvetenhet om dig själv och gör att träningen blir varierad.

3. Träning i mindfulness, medveten närvaro, och kroppsmedvetenhet

Genom att igen och igen guida din uppmärksamhet in i din kropp, guidas du att vara här och nu, med närvaro i det du upplever i din kropp i stunden. På så vis tränar du inte bara din närvaro, utan du lär känna dig själv och din kropp och blir mer kroppsmedveten. Den förmågan hjälper dig att lyssna på din kropp i vardagen, vilket ger dig möjlighet att fatta bättre beslut för ditt välmående.

4. Släpper stress och känslor – fyller på med glädje och kraft

Känner du dig ibland stressad eller kanske frustrerad? Rörelserna i Nia, kombinerat med musiken och det inkännande förhållningssättet gentemot dig själv, hjälper dig att släppa stress och känslor som tex nedstämdhet, ilska eller frustration. Du fyller också på med ny energi. Som en medlem uttryckte efter en klass ”När jag dansar Nia, släpper jag negativa känslor och stress i kroppen. Samtidigt får jag tag på positiva känslor inom mig.”

När jag dansar Nia, släpper jag negativa känslor och stress i kroppen. Samtidigt får jag tag på positiva känslor inom mig.

5. Personlig utveckling – kontakt med olika delar av din personlighet och dina känslor

Genom att Nia är inspirerat av olika rörelsekvaliteter, får du möjlighet att utforska och upptäcka kontakt med olika sidor av dig själv, tex att vara kraftfull, sätta gränser, vara lekfull, sinnlig, ta plats, dansa loss, röra dig långsamt. Du kommer i kontakt med känslor och kan lära känna mer av dig själv.

 

6. En väg till självläkning

Du lär känna din kropp och lär dig lyssna på kroppens signaler. Du blir medveten om hur du kan ta hand om dig och din kropp och upptäcker vad som är läkande och närande för dig. Varje Nia-klass är också en möjlighet att släppa känslomässiga spänningar som sitter i kroppen. Nia är en öppen inbjudan till kontakt med dig själv och din kropp. Att få lov att vara den du är och allt du är.

Nia kan utövas av alla! Alla rörelser kan anpassas till just dina behov och förutsättningar.

 

Av: Emma Stålvik, Ledare av Nia Movement, Göteborg

Vill du prova en Nia-klass? Läs mer här

Vill du läsa mer om Rörelseglädje, läs vår artikel Vad är rörelseglädje och hur hittar vi den?