Varför andas genom näsan?

Fördelar med att andas in och ut genom näsan

Vi människor andas ca 1000 andetag i timmen. Ju fler av dessa som du andas lugnt och harmoniskt desto bättre. Andningen förser vår kropp med syre och är en av de mest grundläggande funktionerna i vår kropp. Genom att bli medveten om din andning och förbättra den kan du bla må bättre och känna dig mer harmonisk. En av de saker du kan göra för en bättre andning är att andas in och ut genom näsan.

Anders Olsson har skapat en metod som kallas Medveten Andning. Den första principen i denna metod är just att medvetet andas in och ut genom näsan. Det är nämligen så som vår kropp vill ha luften serverad. I näsan förbereds luften för att kunna användas av kroppen på bästa sätt. Det finns en rad fördelar med näsandning, här är tre anledningar:

Luften värms och fuktas

I vardera näsborre finns näsmusslor som sätter luften i rörelse. De fuktiga och varma näsväggarna värmer och fuktar luften, ungefär som en värmeväxlare.

Minskad infektionsrisk

Den luft som vi andas in är full av bakterier, virus, kemikalier och annat. Här hjälper våra flimmerhår i näsan till genom att rena luften. De oönskade partiklarna fastnar i flimmerhåren och fungerar i princip som ett självrengörande bakteriefilter. Om vi andas genom munnen så hoppar vi över detta finurliga första linjens försvar i kroppen.

Luften når djupare ner i lungorna

Passagen i näsan efter näsmusslorna lugnar ner luften och gör den mer strömlinjeformad, vilket gör att den lättare når långt ner i lungorna. Längst ner i lungorna har vi fler alveoler, små lungblåsor som tar upp syret och för ut det i vår kropp.

Notera just nu hur du andas. Välkomna andetaget lugnt och långsamt, in och ut genom näsan, så serverar du dig själv den bästa luften!