10 anledningar att träna Nia

10 anledningar att utöva Nia

Nia är en unik upplevelse! Som deltagare guidas du att i närvaro fokusera på upplevelsen i din egen kropp samtidigt som du rör dig och dansar till härlig musik. Nia praktiseras barfota. En flödande kombination av koreograferade och fria rörelser stärker och berör dig fysiskt, mentalt, emotionellt och spirituellt, utifrån kroppens design och helhet.

Här är tio anledningar till att praktisera Nia:

1. Utgår från Välbehagsprincipen

Hjärtat i Nia är Rörelseglädje! Alla rörelser i Nia utgår från välbehagsprincipen, dvs att du guidas att lyssna på din kropp och söka efter och välja rörelser som ger en känsla av välbehag i kroppen. Att det känns närande och bra i din kropp och inom dig. Du kan uppleva det tex när du dansar till musik, när du sträcker ut kroppen eller när du upplever styrka i kroppen.

2. Ger en allsidig och varierad fysisk träning

Du tränar upp styrka, kondition, balans, smidighet och flexibilitet. De varierade rörelsemönstren stärker och sträcker ut dina muskler och ger dig ett större rörelseomfång. Alla leder i din kropp stimuleras, vilket skapar smidighet och rörlighet. Du tränar balans, får upp pulsen och kan bli riktigt svettig och ta ut dig om du vill. Tekniker för kroppsmedvetenhet tillsammans med starkare muskler ger dig en bättre kroppshållning.

3. Träning i mindfulness, medveten närvaro, och kroppsmedvetenhet

Genom att igen och igen guida din uppmärksamhet in i din kropp, guidas du att vara här och nu, med närvaro i det du upplever i din kropp i stunden. På så vis tränar du inte bara din närvaro, utan du lär känna dig själv och din kropp och blir mer kroppsmedveten. Den förmågan hjälper dig att lyssna på din kropp i vardagen, vilket ger dig möjlighet att fatta bättre beslut för ditt välmående.

4. Träning på kroppens villkor

Vi kan tala om The Bodys Way (hur vår kropp är designad att röra sig) och Your Bodys Way. Nia utgår från båda dessa. Alla rörelser är utformade för att bejaka kroppens naturliga rörelsemönster och du uppmuntras och utföra dem utifrån det unika i just din kropp. Nia utövas barfota för ökad närvaro, starkare och mer flexibla fötter och balans.

5. Personlig utveckling – kontakt med olika delar av din personlighet och dina känslor

Genom att Nia är inspirerat av olika rörelsekvaliteter, får du möjlighet att utforska och upptäcka kontakt med olika sidor av dig själv, tex att vara kraftfull, sätta gränser, vara lekfull, sinnlig, ta plats, dansa loss, röra dig långsamt. Du kommer i kontakt med känslor och kan lära känna mer av dig själv.

6. Mentalt fokus och jag-styrka

Kampsporten ger dig möjlighet att hitta ditt fokus och din kraft och få uppleva din kraft genom kropp och sinne. Upplevelsen av att stå upp för dig, sätta gränser, säga nej och rikta din energi.

7. Förbättrad hjärthälsa och cirkulation

I Nia rör du verkligen på hela kroppen, från topp till tå. Det skapar flöde i din kropp och sätter igång cirkulationen i hela din kropp. Du syresätter kroppen och får en bra pulshöjande träning, vilket är fantastiskt för din hjärthälsa.

8. Eget uttryck och kreativitet

I rörelserna och musiken får du möjlighet att uttrycka dig själv och bejaka dina känslor. Du får utrymme till fria rörelser där du kan följa dina egna impulser inifrån dig. Metaforer och bilder används som ett sätt att inspirera till autentisk rörelse och ditt sinne stimuleras.

9. Ger både avslappning och energi

Efter ett Nia-pass känner du dig ofta både avslappnad och samtidigt påfylld med energi. Dansen och rörelserna gör att du släpper spänningar i kroppen, både fysiskt, känslomässigt och mentalt.

10. En väg till självläkning

Du lär känna din kropp och lär dig lyssna på kroppens signaler. Du blir medveten om hur du kan ta hand om dig och din kropp och upptäcker vad som är läkande och närande för dig. Varje Nia-klass är också en möjlighet att släppa känslomässiga spänningar som sitter i kroppen. Nia är en öppen inbjudan till kontakt med dig själv och din kropp. Att få lov att vara den du är och allt du är.

Nia kan utövas av alla! Alla rörelser kan anpassas till just dina behov och förutsättningar.

Av: Emma Stålvik, Ledare av Nia Movement, Göteborg

Vill du prova en Nia-klass? Läs mer här

Vill du läsa mer om Rörelseglädje, läs vår artikel Vad är rörelseglädje och hur hittar vi den?