Dans, yoga och kampsport i en träningsform

Nia är rörelser från dans, yoga och kampsport i en träningsform. Här möts öst och väst i en inspirerande och berörande rörelseform. Du guidas att komma i kontakt med dig själv. Allt utifrån välbehagsprincipen – att det känns bra i din kropp. 

Dans, yoga, kampsport i en träningsform

Nia möts öst och väst i en träningsform inspirerad av dans, kampsport och mindfulness. Nia innebär kontakt med dig själv och din kropp, dynamik, helhet och läkning – och mest av allt Rörelseglädje!

Träningsformen Nia (Neuromuscular Integrated Action) skapades i USA av Debbie och Carlos Rosas genom deras hängivna utforskande av kroppen för drygt 30 år sedan. Nia handlar om att locka fram lusten till rörelse och träna kropp och sinne utifrån kroppens naturliga sätt att röra sig – The Body´s Way. Passen utförs barfota för att få kontakt med fötterna, en källa till balans, medvetenhet och bra hållning. Dina rörelser ackompanjeras av inspirerande musik.

Nia är en variationsrik träningsform inspirerad av:
Dans – glädje, form och frihet, uttrycksfullhet, kreativitet
Kampsport – distinkta rörelser, kraft, fokus, balans
Tekniker för kroppsmedvetenhet – närvaro, läkning, stillhet, andning

I Nia kombineras rörelser från dans, yoga och kampsport i en träningsform – en helhet av närvaro, energi och läkning.

flödande och mjukt
kraftfullt och stärkande
rytmiskt och svettigt
meditativt och stilla

Välbehag, rörelseglädje och närvaro

Nias rörelser utgår från från “välbehagsprincipen”, dvs att lyssna på hur det känns i kroppen och göra rörelsen så som känns bra i kroppen. I Nia övar du upp din förmåga att vara i kontakt med dig själv och din kropp i nuet, du tränar mindfulness genom rörelse. Du blir mer och mer medveten om förnimmelser i din kropp, dina sinnen, din andning, dina känslor och ditt sinne. Du utgår från nuet, möter dig själv och din kropp där du är, med acceptans för dig själv och din kropp.

Nia utövas över hela världen idag. Här kan du se en film om Nia skapad i Australien:

Allsidig rörelse för alla

Du behöver inte vara vältränad för att börja med Nia. Nia kan utövas av alla, från otränade nybörjare till atleter. Vi arbetar enligt en metodik som bygger på att du hela tiden kan anpassa rörelserna så att de passar dina behov. Fokus är dina upplevelser och det du förnimmer i din kropp. Det handlar inte om prestation och krav, utan om att uppleva. En känsla av att rörelsen kommer inifrån, att du är i kontakt med dig själv och din kropp.

Allsidig träning för hela dig

Nia ger en varierad, effektiv och komplett fysisk träning. Du ökar kondition, smidighet, styrka och balans. Du lär dig lyssna på kroppen så att du kan träna skonsamt och hjälpa kroppen läka om den behöver.

Personlig utveckling genom rörelse

Nia genomsyras av ett tydligt holistiskt perspektiv. Nia utgår från tanken om att Kropp, Känsla, Tanke, Själ är tydligt sammanlänkande. De olika rörelsekvaliteter som finns i Nia, hjälper dig att få kontakt med olika delar av ditt inre, t ex självförtroende, lekfullhet, kreativitet och närvaro. Nia hjälper dig att slappna av och att minska stress, samtidigt som du fyller på med energi. Nia ger dig livsglädje i vardagen!

 

Tips för vidare läsning ”10 anledningar att träna Nia”

Vill du prova Nia? Du kan provträna när du vill! Läs mer under ”Provträning”